ترکیبات آبیرنگ سرطانزا!
یکی از مهمترین تلاشهایی که برای ایجاد تشویش در ذهن افراد با انتشار مطالب بدون پایه علمی در ذهن مخاطبان رسانههای مجازی ایجاد شده بود، انتشار محتواهایی درباره اثرات سوء مصرف ماسکهای تنفسی بر ابتلا به سرطان بود.
شاید شما هم در شبکههای اجتماعی با تصاویری در این خصوص روبهرو شده باشید که فردی درخصوص مواد شیمیایی به کار رفته در لایه آبیرنگ ماسکهای تنفسی صحبت میکند و از خطرات تنفس مواد شیمیایی و بخاراتی که از تماس بازدم با این مواد آبیرنگ ایجاد میشود، صحبت میکند.
اهمیت این خبرهای نگرانکننده در حدی بود که سازمان غذا و دارو طی اطلاعیهای در هفته جاری اعلام کرد وجود مواد سرطانزا در ماسکهای آبی صحت ندارد. لایه آبیرنگ پارچه اسپاندباند نام دارد که جزو پارچههای بیبافت بوده که هیچگونه مواد سمی و فرمالدئید در ساخت آن استفاده نمیشود. رنگ آبی به کار رفته در این لایه از جنس پلیپروپیلن است که مواد سمی و سرطانزا ندارد.
سرطانزایی با کاهش اکسیژنرسانی
برخی دیگر از محتواهای تولیدشده مدعی هستند که استفاده از ماسکهای تنفسی به دلیل کاهش میزان اکسیژن در دسترس بافتهای مختلف بدن و افزایش غلظت دیاکسیدکربن به دلیل تنفس دوباره بازدم، باعث تحریک سلولها به سمت روند سرطانی شدن و ایجاد سرطان در بافتهای مختلف بهویژه ریه خواهد شد. گرچه در تحقیقات سالهای اخیر ارتباط بین کاهش اکسیژن در دسترس سلول و سرطانیشدن سلولها اثبات شده است اما واقعیت این است که هوا بهراحتی از ماسکهای تنفسی استاندارد و با تنفسپذیری مناسب عبور میکند. بنابراین قطعا استفاده از ماسکهای تنفسی مناسب، مشکلات بحرانی و حادی مانند نرسیدن اکسیژن کافی به بدن یا همان هایپوکسی را به دنبال نخواهد داشت.
در این رابطه سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده که استفاده طولانی از ماسک پزشکی در صورت استفاده صحیح، باعث مسمومیت با دیاکسیدکربن یا کمبود اکسیژن نمیشود. از ماسک با ابعاد مناسب که از اطراف روی صورت کیپ باشد و در عین حال امکان تنفس طبیعی بدهد، استفاده کنید. همچنین ماسک یکبارمصرف را دوباره استفاده نکنید و به محض مرطوبشدن آن را عوض کنید. در صورت استفاده از ماسکهای پارچهای نیز دقت داشته باشید که هر پارچهای مناسب تولید ماسک نیست. بنابراین در انتخاب ماسکهای تنفسی علاوه بر رنگ و ظاهر، بیش از هر چیز به کیفیت و مورد تأیید بودن ماسک تنفسی دقت کنید.