عوامل خطر سرطان سر و گردن

عامل خطر هر چیزی است که احتمال ابتلای فرد به بیماری مانند سرطان را افزایش دهد. سرطانهای مختلف عوامل خطر متفاوتی دارند. برخی از عوامل خطر مانند سیگار کشیدن را می توان تغییر داد. موارد دیگر، مانند سن یا سابقه خانوادگی فرد، قابل تغییر نیستند.اما عوامل خطر همه چیز را به ما نمی گوید. داشتن یک عامل خطر یا حتی تعداد زیاد، به این معنا نیست که فرد به این بیماری مبتلا می شود. و بسیاری از افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، عوامل خطر شناخته شده کمی دارند یا اصلاً شناخته شده نیستند. سرطان حفره دهان و اوروفارنکس اغلب با سرطان های دیگر در ناحیه سر و گردن گروه بندی می شود. این سرطان ها اغلب دارای همان عوامل خطر هستند که در زیر ذکر شده است.

مصرف دخانیات

یکی از قوی ترین عوامل خطر سرطان های سر و گردن از جمله سرطان حفره دهان و دهان و حلق است. خطر ابتلا به این سرطان ها در افرادی که سیگار می کشند بسیار بیشتر از افرادی است که سیگار نمی کشند. اکثر افراد مبتلا به این سرطان ها سابقه سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض سایر دخانیات مانند جویدن تنباکو را دارند. هر چه بیشتر سیگار بکشید، خطر شما بیشتر است. دود سیگار، پیپ و سیگار همگی خطر ابتلا به این سرطان ها را افزایش می دهند. برخی از مطالعات همچنین نشان داده اند که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دود سیگار ممکن است خطر ابتلا به این سرطان ها را افزایش دهد، اما تحقیقات بیشتری برای تایید این موضوع مورد نیاز است. کشیدن پیپ با خطر بسیار بالایی برای سرطان در بخشی از لب که ساقه پیپ را لمس می کند، مرتبط است.

نوشیدن الکل

خطر ابتلا به سرطان های حفره دهان و حلق را افزایش می دهد. افرادی که مشروبات الکلی زیاد می نوشند در مقایسه با افرادی که الکل سبک می نوشند در معرض خطر بیشتری هستند. سیگار و نوشیدن مشروبات الکلی با هم خطر ابتلا به این سرطان ها را چند برابر می کند. خطر ابتلا به این سرطان ها در افرادی که به شدت الکل می نوشند و سیگار می کشند، حدود 30 برابر بیشتر از خطر ابتلا به این سرطان ها در افرادی است که سیگار نمی کشند یا الکل نمی نوشند.

عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) گروهی از بیش از 150 نوع ویروس است.که از عوامل خطر سرطان سر و گردن است. آنها ویروس پاپیلوم نامیده می شوند زیرا برخی از آنها باعث ایجاد نوعی رشد می شوند که معمولاً پاپیلوما یا زگیل نامیده می شود. عفونت با انواع خاصی از HPV می تواند باعث ایجاد برخی از انواع سرطان از جمله سرطان آلت تناسلی، دهانه رحم، فرج، واژن، مقعد، دهان و گلو شود.

HPV نوع 16 (HPV16)

نوعی است که اغلب با سرطان اوروفارنکس، به ویژه سرطان های لوزه و پایه زبان مرتبط است. DNA HPV (نشانه عفونت HPV) در حدود 2 مورد از 3 سرطان اوروفارنکس و در بخش بسیار کوچکتری از سرطان های حفره دهان یافت می شود.

جنسیت

سرطان حفره دهان و اوروفارنکس در مردان دو برابر بیشتر از زنان است. این ممکن است به این دلیل باشد که مردان در گذشته تمایل بیشتری به استفاده از تنباکو و الکل داشته اند. سرطان دهان و حلق مرتبط با HPV نیز بیشتر در مردان دیده می شود.

اضافه وزن بدن

به نظر می رسد داشتن وزن بیش از حد بدن خطر ابتلا به سرطان های اوروفارنکس و حنجره را افزایش می دهد. از عوامل خطر سرطان سر و گردن است .مصرف بیشتر غذاهای گیاهی، مانند سبزیجات غیر نشاسته ای و میوه های کامل، ممکن است به کاهش وزن افراد کمک کند و همچنین خطر ابتلا به سرطان دهان و حلق و حنجره را در اثر تغذیه نامناسب کاهش دهد.

سن

سرطان حفره دهان و اوروفارنکس معمولاً سال ها طول می کشد تا ایجاد شوند، بنابراین در جوانان شایع نیستند. اکثر بیماران مبتلا به این سرطان ها زمانی که سرطان ها برای اولین بار کشف می شوند، بیش از 55 سال سن دارند. سرطان های مرتبط با HPV معمولا در افراد کمتر از 50 سال تشخیص داده می شود.

اشعه ماوراء بنفش (UV).

نور خورشید منبع اصلی اشعه ماوراء بنفش برای اکثر مردم است. سرطان لب در افرادی که مشاغل بیرون از منزل دارند و برای مدت طولانی در معرض نور خورشید هستند، شایع تر است.

تغذیه نامناسب

چندین مطالعه نشان داده اند که رژیم غذایی کم میوه و سبزیجات با افزایش خطر ابتلا به سرطان حفره دهان و دهان و حلق مرتبط است.

سندرم های ژنتیکی

کم خونی فانکونی: افراد مبتلا به این سندرم اغلب در سنین پایین دچار مشکلات خونی می شوند که ممکن است منجر به لوسمی یا سندرم میلودیسپلاستیک شود. همچنین خطر ابتلا به سرطان های دهان و گلو در آنها بسیار بالاست.

Dyskeratosis congenita: این یک سندرم ژنتیکی است که می تواند باعث کم خونی آپلاستیک، بثورات پوستی و ناخن های غیر طبیعی دست و پا شود. افراد مبتلا به این سندرم نیز در سنین پایین در معرض خطر بسیار بالایی برای ابتلا به سرطان های سر و گردن، به ویژه دهان و گلو هستند.