میزان ابتلا به سرطان در سطح جهانی رو به افزایش است. جوانان بدون هیچ زمینه خانوادگی، بیش از پیش مبتلا به سرطان میشوند.
سرطان عمدتا به دلیل عوامل زیستی، محیطی و سبک زندگی بیشتر در میان افراد مسنتر شایع است. برای مثال با افزایش سن، تقسیم سلولی افزایش پیدا میکند و باعث بروز جهشهایی میشود که نتیجه آن ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
متخصصان سرطان از مدتها پیش تشخیص زودهنگام سرطان در افراد جوان را به عوامل ژنتیکی ارثی، مانند جهشهای بیآرسیای۱ و بیآرسیای ۲ در سرطان سینه، مرتبط دانستهاند.
با این حال تعداد بیشتری از بیماران مانند لوئیزا هیچ نشانه آشکاری از زمینه ژنتیکی برای ابتلا به سرطان ندارند.
افزایش موارد ابتلا به سرطان
نتایج پژوهشی که به تازگی در مجله پزشکی سرطانشناسی بریتانیا منتشر شده، نشان میدهد که میزان ابتلا به مراحل ابتدایی سرطان در میان بزرگسالان زیر ۵۰ سال در سطح جهان، بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۹ تا ۷۹ درصد افزایش پیدا کرده و مرگومیر بر اثر ابتلا به سرطان در همین گروه سنی تا ۲۸ درصد بالاتر رفته است. این پژوهش ۲۹ نوع سرطان را در ۲۰۴ کشور جهان بررسی کرده است.
همچنین در نشریه «بهداشت عمومی لنست» هم پژوهشی منتشر شد که نشان میدهد در آمریکا میزان ۱۷ نوع سرطان به طور پیوسته در چندین نسل، به ویژه در میان نسل ایکس و نسل هزاره (متولدین بین سالهای ۱۹۶۵ تا ۱۹۹۶) افزایش پیدا کرده است.
گزارش جدید انجمن سرطان آمریکا نیز نشان میدهد که میزان ابتلا به سرطان سینه در میان زنان سفیدپوست زیر ۵۰ سال، سالانه ۱/۴ درصد افزایش داشته، در حالی که این میزان بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ در زنان ۵۰ ساله و بالاتر، هفتدهم درصد بوده است.
به گزارش مجله پزشکی سرطانشناسی بریتانیا، میزان ابتلا به سرطانهای دیگر مانند نازوفارنکس، معده و روده بزرگ هم در میان جوانان افزایش پیدا کرده است.
بر اساس پژوهشهایی که تاکنون انجام شده، عواملی مانند رژیمهای غذایی با مصرف گوشت قرمز و سدیم فراوان و شیر و میوه اندک، همراه با مصرف الکل و دخانیات، از مظنونان اصلی این روند محسوب میشوند.
سازمان بهداشت جهانی هم اعلام کرده است که چاقی به دلیل ایجاد اختلالات هورمونی و التهابات گوناگون، از عوامل موثر بر افزایش خطر ابتلا به سرطان به شمار میرود.
در گزارش لنست اشاره شده است که ۱۰ مورد از ۱۷ نوع سرطانی که در آمریکا و در میان جوانان افزایش یافته، به چاقی مربوط است، از جمله سرطان کلیه، تخمدان، کبد، پانکراس و کیسه صفرا.
اما این عوامل همه موارد ابتلا را توضیح نمیدهد.
دانشمندان همچنین به بررسی عوامل احتمالی دیگری هم پرداختهاند. برخی میگویند قرارگیری مداوم در برابر نور مصنوعی دستگاهها یا چراغهای خیابان شاید باعث اختلال در ساعت زیستی بدن شود و در نتیجه خطر ابتلا به سرطانهایی مانند سرطان پستان، روده بزرگ، تخمدان و پروستات را افزایش دهد.
پژوهشهای دیگر نشان داده است که کارهای شیفتی و قرار گرفتن طولانیمدت در برابر نور در هنگام شب هم باعث کاهش سوختوساز بدن و افزایش احتمال ابتلا به سرطان میشود.
با وجود این افزایش نرخ ابتلا در میان جوانان باعث شده است که سازمانهای بزرگی مانند اتحادیه بینالمللی کنترل سرطان، آگاهی پزشکان عمومی را درباره سرطانهای زودهنگام افزایش دهند تا از نادیده گرفتن علائم در بیماران جوان جلوگیری شود.
اگر فردی بالای ۶۰ سال مشکل دفع مدفوع و نفخ داشته باشد پزشکان این نشانهها را جدی میگیرند و پیشنهاد میکنند که وضعیت بیمار بررسی شود، اما در مورد فردی که حدود ۳۰ سال دارد و فعال است و در دستهبندی بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ قرار نمیگیرد این نشانهها شاید به عنوان دردهای مقطعی و بیاهمیت نادیده گرفته شود.»
«روز به روز و گام به گام پیش بروید. به بدنتان گوش کنید. بعضی روزها بهترین کاری که میتوانید انجام دهید استراحت است و این کاملا طبیعی است. سرطان انگ و سایهای به همراه دارد، اما نگذارید شما را تسخیر کند. حتی در دشوارترین لحظهها هم زندگی و بالندگی و معنا وجود دارد.»